Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

ΔΕΠΥ: Ποια είναι τα συμπτώματα;

ΔΕΠΥ: Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας




 Παρορμητικότητα:
  • μιλάει υπερβολικά
  • απαντάει παρορμητικά
  • δεν μπορεί να περιμένει τη σειρά του
  • διακόπτει τους άλλους
  • παρεμβαίνει διαρκώς



Απροσεξία:

  • δεν παρακολουθεί
  • δεν μπορεί να ολοκληρώσει τις εργασίες του
  • δεν μπορεί να οργανωθεί
  • αποφεύγει τη διαρκή προσπάθεια
  • χάνει πράγματα
  • ξεχνάει 
  • αποσπάται η προσοχή του εύκολα
  • δεν ακούει όταν κάποιος του μιλάει


Υπερκινητικότητα:
  • κάνει νευρικές κινήσεις
  • αφήνει το κάθισμα του 
  • τρέχει υπερβολικά
  • δεν μπορεί να παίξει ή να εργαστεί ήσυχα

Τσέλιου Έλενα
Ειδική Παιδαγωγός
e-mail: elle.tseliou@gmail.com



Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Χημεία και μαθησιακές δυσκολίες!



Στο μάθημα της χημείας, οι μαθητές διδάσκονται τον περιοδικό πίνακα όπου πρέπει να μάθουν τα χημικά στοιχεία. Όμως  οι μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες είναι δύσκολο να  τα απομνημονεύσουν.



Ψάχνοντας στο διαδίκτυο βρήκα ένα άρθρο που παρουσίαζε δύο διαφορετικούς τρόπους για να εξοικειωθούν όλοι οι μαθητές με τον περιοδικό πίνακα εφαρμόζοντας την πολυαισθητηριακή μάθηση.  

Το πρώτο site, έχει δημιουργηθεί από το Πανεπιστήμιο του Nottingham, και συνδυάζει τα χημικά στοιχεία με video. 

Περιοδικές Vids  

Δες την ιστοσελίδα εδώ: http://www.periodicvideos.com/ 


Ένα άλλο site που έχει πολύ χρήσιμες πληροφορίες  είναι το http://elements.wlonk.com/ . Εδώ μπορείτε να βρείτε αρχεία PDF όπου διατίθεται  ο περιοδικός πίνακας με λέξεις και με εικόνες. Οι καρτέλες μπορούν να εκτυπωθούν.




Τσέλιου Έλενα
Ειδική Παιδαγωγός
e-mail: elle.tseliou@gmail.com

Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

Μαθαίνουμε την αλφαβήτα στο σπίτι!

Τα παιδιά με δυσλεξία είναι πιθανόν να παρουσιάσουν δυσκολίες στην ανάγνωση και στη γραφή κάποιων γραμμάτων. Για παράδειγμα δεν μπορούν να ξεχωρίσουν το β με το δ, το φ με το θ, το δ με το θ ή το ψ με το ξ. 

Παρακάτω παρουσιάζονται ασκήσεις για να βοηθήσουμε τους μαθητές να μάθουν την αλφαβήτα παίζοντας στο σπίτι:

Παιχνίδι 1:

 Φτιάχνουμε καρτέλες, πάνω στις οποίες γράφουμε τα γράμματα τις αλφαβήτα. Τοποθετούμε την κάθε καρτέλα σε ένα αντικείμενο (π.χ. το "β" σε ένα βιβλίο, το "κ" στο κρεβάτι). Στη συνέχεια ζητάμε από το μαθητή να συλλέξει τις καρτέλες, με τη σωστή αλφαβητική σειρά.

Παιχνίδι 2: 

Αν το παιδί μπερδεύει κάποια γράμματα, τυπώνουμε σε πολλές καρτέλες τα γράμματα, του τα δίνουμε και του ζητάμε να τα τοποθετήσει σωστά πάνω σε αντικείμενα του σπιτιού. 

Παιχνίδι 3:

Φτιάχνουμε μαζί τη λίστα με τα ψώνια! εκτυπώνουμε φωτογραφίες με τα προϊόντα που θέλουμε να αγοράσουμε και σε ένα φύλλο Α4 , γράφουμε την αλφαβήτα και του ζητάμε να κολλήσει τις εικόνες σωστά:  

"μ" =            

"γ" =                
"ψ" =                          


       
Παιχνίδι 4: 

Τα παιδιά πρέπει να 
εξασκηθούν ώστε να γράφουν σωστά την αλφαβήτα.    

Σε ένα φύλλο Α4 γράφουμε όλα τα γράμματα και ζητάμε από το παιδί να τα γράψει ή να τα αντιγράψει σωστά.                                                                            










Τσέλιου Έλενα
Ειδική Παιδαγωγός
e-mail: elle.tseliou@gmail.com     



Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

κατανοώντας τα αριθμητικά σύμβολα!

Τα μαθηματικά περιλαμβάνουν πλήθος συμβόλων,τα οποία πολλές φορές χρησιμοποιούνται για την παράσταση κάποιας πράξης. Όταν ένας μαθητής προσπαθεί να επιλύσει ένα πρόβλημα, δυσκολεύεται να κατανοήσει τα ζητούμενα της άσκησης επειδή το κάθε σύμβολο μπορεί να ερμηνευτεί από συνώνυμες λέξεις. 

Οι Payne T. και Turner E. δημιούργησαν έναν πίνακα με στόχο τη διευκόλυνση των μαθητών. Ο πίνακας αυτός περιλαμβάνει το σύμβολο και τις λέξεις που επεξηγούν το σύμβολο αυτό. 

Οδηγίες: 
Σε ένα χαρτόνι σχεδιάζετε τον παρακάτω πίνακα χρησιμοποιώντας χρώματα για να κεντρίσετε το ενδιαφέρον των μαθητών σας.Με τη δημιουργία της  εικονιστικής αναπαράστασης, καταφέρνετε να ενδυναμώσετε τη μνήμη των μαθητών με δυσλεξία. 

  

  Σύμβολο

 Συνώνυμα

    +

Προσθέτω, βάζω, αυξάνω, το άθροισμα, το σύνολο, πιο πολύ από, συν

    -

Αφαιρώ, βγάζω, μειώνω, η διαφορά, ελαττώνω, πιο λίγο από, πλην

    =

Ίσον, είναι, η απάντηση είναι, σημαίνει, ίδιο με

    /

Διαιρώ, μοιράζω, χωρίζω σε ομάδες, πηλίκο, δια

    *

Πολλαπλασιάζω, φορές, το γινόμενο, επί.

Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Δυσλεξία και επίθετα!




Τα παιδιά με δυσλεξία δυσκολεύονται πολύ να αφηγηθούν ένα γεγονός, να περιγράψουν ένα πρόσωπο, ένα αντικείμενο ή ένα τοπίο. Κάποιοι μαθητές μπορεί να γνωρίζουν τον κανόνα όμως δυσκολεύονται να τον εφαρμόσουν. Επομένως είναι σημαντικό να γίνει απόλυτα κατανοητός ο ορισμός των επιθέτων και με τη βοήθεια πολλών ασκήσεων  οι μαθητές να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιό τους.

Άσκηση Α:

Σε ένα φύλλο Α4 γράφω όλα τα γράμματα της αλφαβήτα. 
Ζητάω από τους μαθητές να γράψουν ένα επίθετο που να αρχίζει από το κάθε γράμμα
π.χ. 
  • αξιοπρεπής
  • βέβαιος
  • γεμάτος...

      






Tip!  Στη συνέχεια μπορούμε να ζητήσουμε από τους μαθητές να γράψουν στο τετράδιο τους ένα ή περισσότερα  ουσιαστικά που να χαρακτηρίζονται από το κάθε επίθετο.


Άσκηση Β


Σε ένα φύλλο Α4  σχεδιάζω ένα κύκλο όπου γράφω το όνομα ενός ήρωα, ένα φανταστικό χαρακτήρα, ένα άτομο του οικογενειακού περιβάλλοντος του παιδιού. Ζητάμε από το μαθητή να γράψει οκτώ επίθετα που περιγράφουν το χαρακτήρα. 

Tip! Στη συνέχεια μπορεί να χρησιμοποιήσει το κάθε επίθετο για να γράψει προτάσεις.

Άσκηση Γ


Μια εναλλακτική άσκηση: μέσα στον κύκλο ζωγραφίζουμε ένα αντικείμενο ή κολλάμε την εικόνα ενός αντικειμένου που έχουμε εκτυπώσει από το διαδίκτυο ή έχουμε κόψει από κάποιο περιοδικό. 

Άσκηση Δ


Φτιάχνουμε κάρτες με ουσιαστικά. Τις τοποθετούμε μπροστά στο μαθητή και του ζητάμε να διαλέξει 6 καρτέλες κάθε φορά. Στη συνέχεια βρίσκει ένα επίθετο που χαρακτηρίζει το κάθε ουσιαστικό. Τέλος δίνουμε στο μαθητή ένα χαρτί όπου γράφει μια μικρή ιστορία χρησιμοποιώντας τις ονοματικές φράσεις που έχει δημιουργήσει. 
π.χ. νόστιμο παγωτό, αυστηρός δάσκαλος, πράσινο αυτοκίνητο...

Τσέλιου Έλενα
Ειδική Παιδαγωγός
e-mail: elle.tseliou@gmail.com




Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Πολλαπλή νοημοσύνη!




Πριν από 30 χρόνια ο Howard Gardner, ένας σπουδαίος εκπαιδευτικός του Πανεπιστημίου Harvard, ανέπτυξε τη θεωρία της πολλαπλής νοημοσύνης. Συγκεκριμένα, παρατήρησε ότι ο άνθρωπος κατέχει περίπου 7 είδη νοημοσύνης που έχουν την έδρα τους διαφορετικά σημεία του εγκεφάλου.

Τα είδη της πολλαπλής νοημοσύνης:
  1. γλωσσική νοημοσύνη
  2. λογικο-µαθηµατική νοημοσύνη
  3. σωµατική νοημοσύνη
  4. μουσική νοημοσύνη
  5. νοημοσύνη του χώρου
  6. διαπροσωπική νοημοσύνη
  7. ενδοπροσωπική νοημοσύνη


Στην εκπαιδευτική πράξη όταν θέλουμε να διδάξουμε κάτι συνδέουμε το αντικείμενο που μας ενδιαφέρει με λέξεις, αριθμούς,  τη μουσική, το σώμα, την κοινωνική αλληλεπίδραση και την προσωπική μας εμπειρία. Όσα περισσότερα είδη νοημοσύνης μπορεί να συνδυάσει ένας εκπαιδευτικός τόσο πιο αποτελεσματική είναι η διδασκαλία του.

Η θεωρία της πολλαπλής νοημοσύνης δεν εφαρμόζεται μόνο στο νηπιαγωγείο και στο δημοτικό.Τα παιδιά όταν εισέρχονται στην εφηβεία  συνεχίζουν να έχουν κάποιο είδος ή είδη πολλαπλής νοημοσύνης.Κάποια από αυτά εμφανίζονται σε πιο έντονο βαθμό π.χ  η σωµατική νοημοσύνη

Όμως  πώς γίνεται στην πράξη;

  • Στο μάθημα της φυσικής μπορούμε να ζητήσουμε από τους μαθητές να αφήσουν διάφορα αντικείμενα να πέσουν από το ίδιο ύψος και να σημειώσουν σε ένα χαρτί τον χρόνο που χρειάστηκε το καθένα.
  • Στο μάθημα της λογοτεχνίας μπορούν να μεταφέρουν ένα θεατρικό έργο
  • Στο μάθημα της γλώσσας μπορούν να πάρουν συνέντευξη από κάποιον συμμαθητή τους.
  • Στο μάθημα της ιστορίας μπορούν να κάνουν έρευνα για ένα γεγονός.
  • Στο μάθημα των καλλιτεχνικών μπορούν να φτιάξουν τη μακέτα ενός κτιρίου.

Γιατί είναι όμως τόσο σημαντική η υιοθέτηση αυτής της θεωρίας  στην εκπαίδευση;


Στην πραγματικότητα,  όλες οι δραστηριότητες που ζητάμε από τους μαθητές να εφαρμόσουν σχετίζονται με την καθημερινότητα τους. Αφορούν την πραγματική τους ζωή και ενισχύουν τη πιθανότητα  να επιτύχουν τόσο στο σχολείο όσο και στην κοινωνική τους ζωή.

Μπορείτε να δείτε το παρακάτω video για περισσότερες πληροφορίες:



Επίσης,μπορείτε να διαβάσετε στον παρακάτω σύνδεσμο τις ερωτήσεις που πρέπει να κάνει ένας εκπαιδευτικός όταν σχεδιάζει το μάθημα:
When Planning a Lesson, Ask the Right Questions!  By Dr. Thomas Armstrong 






Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Τι μέρα είναι σήμερα;

Όταν τα παιδιά δυσκολεύονται να μάθουν τις μέρες της εβδομάδας , υπάρχουν πολλές ασκήσεις  που μπορείτε να κάνετε για να τα βοηθήσετε.


Άσκηση 1η:




 1.Παίρνετε ένα χαρτόνι και σχηματίζετε 8 ίδιους κύκλους και στη συνέχεια τους κόβετε. Στον πρώτο ζωγραφίζετε το πρόσωπο ενός σκουληκιού και στους υπόλοιπους επτά γράφετε τις μέρες της εβδομάδας. 




2.Ανακατεύετε τους κύκλους αφήνοντας σε ένα σταθερό σημείο το πρόσωπο. Ζητάτε από τον μαθητή να βάλει στη σωστή σειρά τις μέρες ώστε να φτιάξει σωστά το σκουληκάκι. 


Tip!

Αν βλέπετε ότι το παιδί δυσκολεύεται, μπορείτε να τοποθετήσετε την πρώτη μέρα και να του ζητήσετε να συνεχίσει.Έτσι, θα καταλάβει ότι η Δευτέρα είναι η δεύτερη μέρα, η Τρίτη είναι η τρίτη μέρα κλπ.

Άσκηση 2:

1.Σε φύλλα Α4 φτιάχνετε καρτέλες με τις μέρες της εβδομάδας. Δημιουργείτε μια ιστορία με ήρωες  επτά παιδιά που στο καθένα αρέσει να κάνει/να τρώει κάτι ή να πηγαίνει κάπου, κάποια συγκεκριμένη ημέρα της εβδομάδας 

π.χ Ο Γιώργος και η Μαρία είναι αδέρφια. Ο Γιώργος κάθε Δευτέρα παίζει μπάσκετ με τους φίλους του, τον Νίκο και τον Πέτρο. 
Η Μαρία όμως είναι πολύ μικρή και δεν μπορεί να παίξει μαζί τους.Γι' αυτό μια μέρα μετά πηγαίνει στο σπίτι της φίλης της και χορεύουν όλη μέρα.


2.Στη συνέχεια δίνετε τις κάρτες στον μαθητή σας και του κάνετε διάφορες ερωτήσεις: 
π.χ Ποια μέρα πάει ο Γιώργος για μπάσκετ;
Πότε  χορεύει η Μαρία;   

Σκοπός του παιχνιδιού είναι να απαντήσει, διαλέγοντας τη σωστή καρτέλα.

Άσκηση 3η:


Σε φύλλο Α4 φτιάχνετε ασκήσεις ζητώντας από τον μαθητή να γράψει σωστά την προηγούμενη και την επόμενη μέρα διδάσκοντας του τόσο τις ημέρες όσο και την έννοια του "χθες" και του "αύριο".











Άσκηση 4η:




1.Άλλη μία εναλλακτική άσκηση είναι βρείτε μία εικόνα και να την εκτυπώσετε επτά φορές. Κάτω από την εικόνα θα γράψετε τις μέρες της εβδομάδας. 

2.Θα κολλήσετε τις εικόνες σε ένα χαρτόνι και θα το τοποθετήσετε μέσα στο δωμάτιο του παιδιού ή σε ένα τοίχο της τάξης του. Κάθε φορά που κάνετε μάθημα θα ζητάτε από το μαθητή να τοποθετεί πάνω στην εικόνα ένα χαρτί στο οποίο θα έχετε γράψει: χθες, σήμερα, αύριο. 

 Tip!

Πρέπει να προσέξετε,οι εικόνες να είναι ίδιες μεταξύ τους και να έχουν το ίδιο χρώμα, ώστε να μη συνδυάζουν ότι π.χ. η κόκκινη χελώνα είναι η Πέμπτη ή η πράσινη το Σάββατο. 

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

πόσο με μπερδεύουν τα ουσιαστικά!


Πολλοί μαθητές δεν μπορούν να διακρίνουν τα κλιτά από τα άκλιτα μέρη του λόγου. Πολύ συχνά  όμως δεν ξεχωρίζουν σε μία πρόταση, ούτε τα ουσιαστικά από τα ρήματα ή τα επίθετα και δυσκολεύονται να κατανοήσουν τη θεωρία που τα συνοδεύει. 

ουσιαστικά:

Αρχικά, είναι απαραίτητο να τονίσουμε στα παιδιά ότι τα ουσιαστικά μπορεί να φανερώνουν ένα πρόσωπο, ένα ζώο ή ένα πράγμα. Επίσης μπορεί να φανερώνουν μια ιδιότητα ή μια κατάσταση. Τέλος, μπορεί να είναι και κύρια ονόματα Το σημαντικότερο είναι πάντα να χρησιμοποιούμε παραδείγματα για να γίνεται πιο κατανοητό στα παιδιά. Έτσι:

πρόσωπο: ο δάσκαλος 

ζώο: το λιοντάρι
πράγμα: το βιβλίο 
ιδιότητα: η ταχύτητα 
κατάσταση:  η ηρεμία
κύριο όνομα :η  Μαρία

Δεν πρέπει να ξεχνάμε να χρησιμοποιούμε μπροστά από κάθε λέξη το άρθρο για να κατανοήσει ο μαθητής μας ότι τα ουσιαστικά μπορεί να είναι αρσενικά, θηλυκά και ουδέτερα ανεξάρτητα από την κατηγορία στην οποία ανήκουν. 


Παρακάτω παρουσιάζονται τρεις ασκήσεις που θα βοηθήσουν τα παιδιά να εξασκηθούν: 


                                                   1η άσκηση:






γράφουμε σε ένα φύλλο Α4 ουσιαστικά ανακατεμένα και κάτω από αυτά σχηματίζουμε 3 στήλες: αρσενικά, θηλυκά και ουδέτερα. Ζητάμε από τους μαθητές μας να τοποθετήσουν το κάθε ουσιαστικό στη σωστή στήλη.


2η άσκηση:


Γράφουμε στο τετράδιο του κάποια ρήματα και ζητάμε να συμπληρώσει τα κενά με ένα ουσιαστικό ανάλογα με το γένος που του δίνεται κάθε φορά.


3η άσκηση

Αυτή είναι μία παραλλαγή της παραπάνω άσκησης. Αφού διδάξουμε τις κλίσεις των ουσιαστικών ζητάμε από το μαθητή να συμπληρώσει τα παραπάνω κενά λαμβάνοντας και πάλι υπ'όψιν το γένος του ουσιαστικού. 






Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

5 ιδέες για να μάθει το παιδί σας να διαβάζει σωστά!

συζήτηση, παιχνίδι, τραγούδι, ανάγνωση, γραφή:    οι πέντε βασικές δραστηριότητες που μπορεί να βοηθήσουν το παιδί σας να διαβάζει σωστά! 





  1. Οι καθημερινοί  απλοί διάλογοι  διαδραματίζουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο στη ανάπτυξη της γλωσσικής ικανότητας. Τα παιδιά αποκτούν λεξιλόγιο ακούγοντας άλλα άτομα να μιλάνε ή όταν το ίδιο συνομιλεί με κάποιον. Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί πρέπει να δείχνουν διάφορα αντικείμενα, να τα ονοματίζουν και να επεξηγούν ποια είναι η λειτουργία τους. Επομένως όσο περισσότερες λέξεις χρησιμοποιείτε τόσο περισσότερες λέξεις θα μάθουν τα παιδιά. Είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιείτε πιο δύσκολες λέξεις στους διαλόγους σας δίνοντας όμως και την ερμηνεία της λέξης. Τέλος, δώστε του την ευκαιρία να ανακαλύπτει μόνο του π.χ τι νομίζεις ότι θα συμβεί αν αφήσω το μολύβι από τα χέρια μου; 
  2. το παιχνίδι βοηθάει σε σημαντικό βαθμό τα παιδιά να διαβάζουν. Αρχικά, επιτρέπει στο παιδί να να αναπτύξει την ικανότητα να χρησιμοποιεί σύμβολα και επιπλέον αναπτύσσει την ικανότητα για αφήγηση: μπορείτε να του ζητήσετε να περιγράψει πρόσωπα ή πράγματα, να φτιάξει την υπόθεση το παιχνιδιού. Όμως,μη ξεχνάτε ότι ο ρόλος σας στο παιχνίδι είναι επικουρικός. Δεν πρέπει να το καλύπτετε, αλλά να αποχωρείτε όταν έρθει η ώρα.
  3. η  αφήγηση μιας ιστορίας ή η ανάγνωσή της είναι το βασικό βοήθημα για τα παιδιών αφού οι ιστορίες έχουν αρχή μέση και τέλος. Είναι πολύ σημαντικό το παιδί να διαβάζει δυνατά μια ιστορία για να εκφράζει τα συναισθήματα  των ηρώων ή την εναλλαγή των ρόλων αλλάζοντας τον τόνο της φωνής του. Όταν συναντά μια άγνωστη  λέξη μπορείτε να το διακόψετε και να του εξηγήσετε τη σημασία της. Για παράδειγμα, ο θαρραλέος ιππότης... , θαρραλέος είναι ο άνθρωπος που τολμάει , που δεν φοβάται να κάνει κάτι... Επιπλέον μπορείτε να ζητήσετε από το παιδί να εισάγει έναν νέο ήρωα στην ιστορία και να τον περιγράψει καθώς και να δηλώσει τον ρόλο που θα έχει ή να δώσει ένα διαφορετικό τέλος στην ιστορία.  
  4. το τραγούδι ενισχύει την ικανότητα του παιδιού να ακούει ήχους και να προσέχει τον ρυθμό κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας. Μπορείτε να φτιάξετε τραγουδάκια για διάφορες δραστηριότητες εντός και εκτός σπιτιού. Δε χρειάζεται να  έχετε καλή φωνή. Παρόλα αυτά υπάρχουν αρκετά CD στην αγορά που θα σας λύσουν τα χέρια.
  5. Τέλος, η γραφή βοηθάει το παιδί να συνδυάσει τον ήχο της λέξης που ακούει με σύμβολα δηλαδή τα γράμματα. Παρέχετε μολύβια, μαρκαδόρους και πολλά χαρτιά και αφήστε το να δημιουργήσει μόνο του. Σιγά σιγά μπορείτε να του μάθετε τα κεφαλαία γράμματα και στη συνέχεια να του ζητήσετε να γράψει το όνομα του ή άλλες λέξεις .

επικοινωνία μέσω Facebookhttps://www.facebook.com/special.edu.gr

Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

πλένω τα χέρια μου

     Τα παιδιά με αυτισμό χρειάζονται πρόσθετη βοήθεια και καθοδήγηση για  να μάθουν βασικές δεξιότητες της ζωής.  Το Picture Exchange Communication System (PECS) είναι ένα σύστημα που επιτρέπει στους εκπαιδευτικούς και στους γονείς να επικοινωνούν,χρησιμοποιώντας εικόνες, με παιδιά που δεν μπορούν να μιλήσουν ή δεν κατανοούν τη γλώσσα. Μία τέτοια δεξιότητα είναι το πλύσιμο των χεριών.

                                            
                            Πλένω τα χέρια μου

Πλένω τα χέρια μου για να είναι καθαρά. Όταν πλένω τα χέρια μου χρησιμοποιώ νερό και σαπούνι.



                                    βήμα 1ο: ανοίγω τη βρύση






βήμα 2ο: βάζω σαπούνι στα χέρια μου






βήμα 3ο:σαπουνίζω τα χέρια μου. Προσθέτω λίγο νερό αν χρειάζεται και τα ξεβγάζω καλά όταν τελειώσω





βήμα 4ο: κλείνω τη βρύση








βήμα 5ο: σκουπίζω καλά τα χέρια μου με ένα χαρτομάντιλο ή με μια πετσέτα









βήμα 6ο: πετάω το χαρτί που χρησιμοποίησα.











δείτε το παρακάτω video για περισσότερες πληροφορίες:






επικοινωνία μέσω facebookhttps://www.facebook.com/special.edu.gr