Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Πολλαπλή νοημοσύνη!




Πριν από 30 χρόνια ο Howard Gardner, ένας σπουδαίος εκπαιδευτικός του Πανεπιστημίου Harvard, ανέπτυξε τη θεωρία της πολλαπλής νοημοσύνης. Συγκεκριμένα, παρατήρησε ότι ο άνθρωπος κατέχει περίπου 7 είδη νοημοσύνης που έχουν την έδρα τους διαφορετικά σημεία του εγκεφάλου.

Τα είδη της πολλαπλής νοημοσύνης:
  1. γλωσσική νοημοσύνη
  2. λογικο-µαθηµατική νοημοσύνη
  3. σωµατική νοημοσύνη
  4. μουσική νοημοσύνη
  5. νοημοσύνη του χώρου
  6. διαπροσωπική νοημοσύνη
  7. ενδοπροσωπική νοημοσύνη


Στην εκπαιδευτική πράξη όταν θέλουμε να διδάξουμε κάτι συνδέουμε το αντικείμενο που μας ενδιαφέρει με λέξεις, αριθμούς,  τη μουσική, το σώμα, την κοινωνική αλληλεπίδραση και την προσωπική μας εμπειρία. Όσα περισσότερα είδη νοημοσύνης μπορεί να συνδυάσει ένας εκπαιδευτικός τόσο πιο αποτελεσματική είναι η διδασκαλία του.

Η θεωρία της πολλαπλής νοημοσύνης δεν εφαρμόζεται μόνο στο νηπιαγωγείο και στο δημοτικό.Τα παιδιά όταν εισέρχονται στην εφηβεία  συνεχίζουν να έχουν κάποιο είδος ή είδη πολλαπλής νοημοσύνης.Κάποια από αυτά εμφανίζονται σε πιο έντονο βαθμό π.χ  η σωµατική νοημοσύνη

Όμως  πώς γίνεται στην πράξη;

  • Στο μάθημα της φυσικής μπορούμε να ζητήσουμε από τους μαθητές να αφήσουν διάφορα αντικείμενα να πέσουν από το ίδιο ύψος και να σημειώσουν σε ένα χαρτί τον χρόνο που χρειάστηκε το καθένα.
  • Στο μάθημα της λογοτεχνίας μπορούν να μεταφέρουν ένα θεατρικό έργο
  • Στο μάθημα της γλώσσας μπορούν να πάρουν συνέντευξη από κάποιον συμμαθητή τους.
  • Στο μάθημα της ιστορίας μπορούν να κάνουν έρευνα για ένα γεγονός.
  • Στο μάθημα των καλλιτεχνικών μπορούν να φτιάξουν τη μακέτα ενός κτιρίου.

Γιατί είναι όμως τόσο σημαντική η υιοθέτηση αυτής της θεωρίας  στην εκπαίδευση;


Στην πραγματικότητα,  όλες οι δραστηριότητες που ζητάμε από τους μαθητές να εφαρμόσουν σχετίζονται με την καθημερινότητα τους. Αφορούν την πραγματική τους ζωή και ενισχύουν τη πιθανότητα  να επιτύχουν τόσο στο σχολείο όσο και στην κοινωνική τους ζωή.

Μπορείτε να δείτε το παρακάτω video για περισσότερες πληροφορίες:



Επίσης,μπορείτε να διαβάσετε στον παρακάτω σύνδεσμο τις ερωτήσεις που πρέπει να κάνει ένας εκπαιδευτικός όταν σχεδιάζει το μάθημα:
When Planning a Lesson, Ask the Right Questions!  By Dr. Thomas Armstrong 






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου